Dette kan skje...

DETTE KAN SKJE

Møbler av heltre er et stykke natur! 


Siden treverk er levende, må du passe litt på det for at det skal holde seg fint. Med god pleie kan du ha gleden av  et vakkert møbel i mange år.


Det er viktig å vedlikeholde møbelet jevnlig med treolje – over, under og kanskje inni. Minst 3-4 ganger årlig, eller oftere dersom treet virker tørt. Tørker det ut, vil det kunne sprekke opp.

Minst like viktig er det at møbelet står i et godt miljø, der det ikke utsettes for altfor høye eller svært varierende temperaturer, for tørr luft eller blir stående i direkte sollys.

Treverk er et levende materiale som «puster». Massivt tre vil bevege seg i takt med luftfuktigheten i rommet. Heltre har det best når luftfuktigheten ligger på minst 42-43%, og helst rundt 50%. Blir den lavere, vil treverket gi fra seg fuktighet og det kan oppstå sprekker. Det er å anbefale å ha et hygrometer i rommet. Da kan du følge med på luftfuktigheten og raskt sette inn tiltak hvis luften blir for tørr. Treverks verste fiende er varmepumpe og vedovn. Når møbler sprekker, skjer det som regel når kulda setter inn og man setter i gang med oppvarming.


Møbler av tre bør rengjøres jevnlig med en lett fuktet myk klut. Det frarådes å bruke sterke husholdningskjemikalier som rengjøringsspray o.l. For å unngå at søl setter flekker, bør overflater rengjøres umiddelbart. Varme gjenstander må ikke settes direkte på treverk. Bruk underlag eller filt under pyntegjenstander, så det ikke blir riper eller merker. Møbler bør ikke dekkes med lufttette materialer.

Alt som er laget av ekte tre vil fra naturens side ha varierende grad av kvister og sprekker, og endringer i uttrykk vil forekomme som tiden går avhengig av miljøet det står i. Det vil få mer særpreg - og mer sjarm - ettersom det blir utsatt for tidens tann. Fordelen med heltre er at møbelet kan slipes og få en make-over, kanskje en ny farge, dersom det blir for slitt eller man vil ha et nytt uttrykk. Sånt er bra for kloden vår!

Vi erstatter ikke produkter som er oppbevart i feil miljø eller der retningslinjer for vedlikehold ikke er fulgt.
                                                                            * * *

 Vi lager møbler av gran, furu, eik og ask. Spesielt møbler av furu og gran har et mer rustikt uttrykk enn møbler av hardtre, men alt treverk har naturlige "skjønnhetsfeil" som kvister, sprekker, fargevariasjoner (sistnevnte gjelder spesielt eik og ask).


Bordplater av furu, eik og ask er limtreplater. Disse bestiller vi fra fabrikk. De er godt tørket før lamellene er limt sammen, så de er veldig stabile. "Skjønnhetsfeil" forekommer, det har jo vært levende trær dette også. Særlig eik og ask kan ha litt fargevariasjoner på lamellene.
Det er viktig at limtreplater oljes jevnlig på både over- og undersiden for at de ikke skal tørke og sprekke opp. Tenk over møbelets plassering i rommet. Varme fra sol, ovner og varmepumper er treverkets verste fiende, og fører til uttørking og oppsprekking.


Plankebord av gran er levende. Når vi kjøper plank på saga har de vært i lufttørke og de ligger også til tørk i verkstedet vårt før vi bruker dem, men det kan fortsatt være noe fuktighet igjen i dem. Møblene kan derfor tørke og krympe litt etter å ha vært i sine nye hjem noen uker, og kan også variere etter temperatur og fuktighet gjennom året. Når det er tørt kan det sprekke opp noe, eller det kan bli litt mer luft mellom planker. Det kan oppstå vridninger, det kan begynne å vagle eller nye sprekker kan oppstå. Trær består også av kvae, og kan ha kvaelommer. Disse lommene tømmer vi, men usynlige smålommer kan plutselig en dag begynne å "blø". Kvister og naturlige ujevnheter vil være synlige i treverket.


Dette er sjarmen med håndlagde møbler av heltre. Fordelene er at du vil ha et solid og bærekraftig tradisjonsmøbel som du ikke klarer å slite ut. Du kan slipe ned og bytte farge etterhvert som smak og mote endrer seg. Og blir du lei av f.eks. spisebordet, kan du jo bruke det som hyttebord eller utebord istedet. 


Håndlagde møbler er klimavennlige, og er en motsats til fast furniture-industrien med masseproduserte møbler av lav kvalitet. Et ekte heltremøbel er laget for å vare. Man har møblene lenger, det blir mindre avfall og er bedre for vår kjære klode.


Husk at tremøbler må settes inn med treolje eller voks jevnlig. Da mettes treverket, det tørker ikke så lett ut, det letter renholdet og det blir ikke så lett merker etter søl fra mat og drikke. Vi anbefaler at du også oljer undersiden innimellom. På utemøbler er det viktig å olje også under bordbein. 


Tenk over plasseringen av møbelet. Står det i nærheten av ovn, varmepumpe eller i sterkt sollys, vil det tørke ut og sprekker lettere opp. Treverk har det best om det ikke er altfor varmt og med ganske høy luftfuktighet.Se også

Produktinformasjon

Etterbehandling